Böhönye és környéke gazdag aktív és passzív programlehetőségben valamint látnivalókban.
Egy hét is kevés lenne mindet végignézni, de összegyűjtöttük számotokra a kedvenc helyeinket:

Túrázás, kirándulás

A lankás somogyi dombok növénytársulásai gyönyörűek, sok túrázót vonzanak a térségbe. Böhönyét minden irányból erdő veszi körül, a Dávod puszta környéki erdőket természetvédelmi területté nyilvánították, a Boronka tájvédelmi körzet pedig ritka madárállományáról híres. A környék a vadászok előtt sem ismeretlen, a hazai és külföldi vadászok előszeretettel keresik fel nemes vadjai miatt.

Biciklitúra

Az aktív kikapcsolódás élményét, a túrázás lehetősége mellett, a Borbirtok által biztosított kerékpár használattal lehet fokozni, így a gyerekek, vagy akár a kalandvágyó felnőttek is megtalálhatják a módját az aktív pihenésnek, oxigén dús levegőn. Érdemes lehet elbiciklizni a lezárt Festetics-kastélyhoz vagy a Nepomuki Szent János szoborhoz a Rinya-patak partjára, amely immár 200 éves műemlék.

Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet

Üdítő túrát biztosíthat számunkra a tájvédelmi körzet, ha gyermekekkel vagyunk a kisvasútra is érdemes mindenképp felülnünk (Mesztegnyői Erdei Vasút). Külön kérhető vezetett túra is erdészeti szakemberrel, varázslatos erdőkben haladva – érintve a Busvári-, valamint a Soponyai-halastavat.

Kaszó

Autóval mintegy 25 percnyire van Kaszó, amit méltán hívnak „Somogy zöld szívének”. A Kaszói Vadaspark mintegy 2,5 hektáron mutatja be a kaszói vadászterületen élő nagyvadféleség (gímszarvas, dámvad, vaddisznó) képviselőit természetes környezetben. A vadaspark könnyen megközelíthető akár a Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum irányából, akár a Kaszói Kirándulóközpont felől. Ezen felül a kaszói erdő Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje.

Ha gyermekekkel érkeztünk, akkor mindenképp javasoljuk az Ökoturisztikai Látogatóközpont meglátogatását, ami azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa a belső-somogyi sajátos növény- és állatvilágot és a jellemző természetes élőhelyeket, kiemelve a védett és ritka fajokat, a hazai, regionális jelentőségű természeti értékeket, valamint megismertesse az erdészek és vadászok munkáját. A létesítmény fő célja a természet tiszteletére és védelmére nevelés, elsősorban iskolás korú gyermekek részére.

A kaszói Lombkorona Tanösvény 10 méter magas és 124 méter hosszú, melyen sétálva az erdő ölelésében érezhetjük magunkat.

A fák lombjai között végigsétálva megismerkedhetnek a kirándulók a Kaszó jellegzetes erdőállományával a talajszinttől a lombkorona szintig. Az növény- és állatvilág megismerését interaktív elemek teszik még izgalmasabbá. A legfelső szinten egy hídszerkezeten halad a kígyózó tanösvény, melyet egy-egy pihenő szakít meg.

 

Baláta-tó

A Baláta-tó és a körülötte elterülő Baláta-tó Természetvédelmi Terület és Erdőrezervátum. 1942-ben nyilvánították védetté, így a megye első természetvédelmi területe lett. Mindenképp érdemes ellátogatni ide, hiszen gyönyörű környezet várja a kirándulókat.

Kis-Balaton, Balaton

Több vízparti lehetőség is egy órán belül kényelmesen elérhető, ha már kitúráztuk magunkat. A déli-part számos látnivalót és szórakozási lehetőséget biztosít a csobbanás mellett. Az úton pedig megcsodálhatjuk a Somogyi-dombságot.

Horgásztavak

Több horgásztó is található a környéken, akik a csendesebb szabadidős programokat kedvelik:

  • Pósa-tó
  • Arad-pusztai horgásztó
  • Fehérvári horgásztó